1229894 486109764819437 1425075886 n

Castigatoarea unui Premiu Nobel a demonstrat ca meditatia incetineste vizibil procesul imbatranirii

 

In 2009, Elizabeth Blackburn a castigat un Premiu Nobel pentru descoperirea capetelor protectoare ale cromozonilor numite „telomeri”.

.
De fiecare data cand o celula este divizata, acest strat protector este slabit. Cand telomerii incep sa se micsoreze, celula devine fragila si isi pierde abilitatea de a se diviza.

.
Astazi, datorita cercetarilor conduse de Elizabeth, oamenii de stiinta masoara lungimea telomerilor pentru a masura viteza procesului de imbatranire si a riscului de a te imbolnavi.

.
Tot ea a descoperit si telomeraza, acea enzima a carei inhibitie prezinta cel mai mare potential terapeutic in tratarea cancerului.

.
Asadar, cu cat mai multa telomeraza ai, cu atat mai puternici vor fi telomeri cromozomilor. Daca telomeraza este mai mica, telomerii sunt mai scurti, iar procesul de imbatranire si degradarea celulara este mai accentuata.

.
In unul dintre studiile pe care le-a coordonat cu un alt cercetator pe tema metabolismului si a imbatranirii, Elizabeth a investigat teoria conform careia femeile care au o viata stresanta, au o mai mica activitate a telomerazei. Studiul sau cat si altele au aratat ca stresul are un impact negativ asupra lungimii telomerilor si accelereaza procesul de imbatranire.

 

Meditatii Ghidate
Meditatii Ghidate

 

Poate meditatia sa incetineasca degradarea telomerilor?
Dupa studiul care a demonstrat impactul stresului asupra activitatii celulare, Blackburn a urmarit urmatorii pasi in cercetarea sa, și a realizat ca meditatia este cel mai bun tratament de care omenirea dispune in aceasta problema.
Persoanele cu un nivel al stresului scazut si telomeri mai lungi au:

.
Abilitati cognitive ridicate
Mai putine ganduri negre
Un obiectiv mai bun in viata
Mindfulness
O sanatate de fier
Traiesc mai mult

.
In mod traditional, castigatorii unui Nobel nu fac cercetari asupra meditatiei, dar Elizabeth Blackburn a decis ca acest lucru va fi viitorul sau proiect.

.
Dupa ce a comparat mai multe studii, Elizabeth a observat ca practica meditatiei are efectele scontate asupra telomerilor. Odata ce nivelul stresului este minimizat, telomeri pot proteja mai mult timp structura cromozonala si incetineste procesul imbatranirii.

.
Meditatia este una dintre cele mai sanatoase schimbari pe care le poate face fiecare in viata sa.
Cu cat practici mai mult, cu atat reusesti sa iti observi mai bine comportamentul si sa faci schimbarile de care ai nevoie pentru a intrerupe patenurile distructive.

 

Sursa: www.elephantjournal.com https://www.evolutiespirituala.ro/castigatoarea-unui-premiu-nobel-a-demonstrat-ca-meditatia-incetineste-vizibil-procesul-imbatranirii/?feed_id=28361&_unique_id=6419b6bf2d885