DESPRE MEDITATIE SI IMPORTANTA EI IN EVOLUTIA PERSONALA A INDIVIDULUI
Meditatia este o metoda pe cat de cunoscuta ca si terminologie cel putin, pe atat de misterioasa si de dificil de inteles, pentru majoritatea celor ce au cochetat cu ideea de a o practica si chiar si pentru multi dintre cei care au incercat sa o aplice in viata de zi cu zi.
.
Aceasta se datoreaza faptului ca meditatia este un concept vehiculat des si practicat aproape deloc. Asadar, ceea ce pare cunoscut si familiar ca si concept, devine tulbure si ambiguu cand se incearca punerea sa in practica.
Si totusi cum putem practica meditatia corect si eficient?
.
Mai intai ar trebui sa definim cat mai simplu si clar, conceptul de meditatie: meditatia este modalitatea fizica, psihica si emotionala a unui individ de a intra intr-o stare de relaxare mai mult sau mai putin profunda, in functie de capacitatea sa de concentrare si experienta practica in acest sens. Asadar, cheia meditatie este CONCENTRAREA.
Paradoxal, nu? Probabil ca ati crezut pana acum ca meditatia este o stare de repaos al mintii, stare in care pur si simplu nu gandesti. Nicidecum! Aceasta este perceptia generala asupra acestui mecanism al meditatiei si este o prezumtie fundamental gresita, bazata pe informatii provenite din diverse surse, mai mult sau mai putin informate, dar cu siguranta nu provin de la practicanti ai meditatiei.
.
Personal meditez de la varsta de 17 ani. Am 38 de ani in prezent si am atins ultimul stadiu al meditatiei in jurul varstei de 24 de ani, respectiv stadiul meditatiei „fara ganduri”. Acea meditatie despre care de fapt ati auzit cu totii. Probabil va intrebati cum ramane cu discutia despre concentrare, pe care am mentionat-o anterior. Pentru a va raspunde la aceasta intrebare trebuie sa mergem mai departe cu definitia meditatiei si sa adaugam si faptul ca meditatia are mai multe stadii: Concentrarea, Meditatia propriu-zis (sau meditatia cu ganduri – activa), Contemplarea (sau meditatia in care mintea este mentinuta intr-o stare de repaos), Iluminarea ca efect al primelor 3 stadii dar care este si un stadiu in sine ca durata efecte asupra individului si Inspiratia, care este rezultatul stadiului anterior, al Iluminarii si se manifesta prin viata individului pusa in serviciul altora.
.
Din stadiile enumerate anterior rezulta o concluzie clara: Concentrarea este primul stadiu al meditatiei. Fara trecerea cu succes prin acest stadiu un individ pur si simplu nu poate medita cu succes si rezultatele sunt inexistente sau in cel mai bun caz, minore. Exista cateva exercitii de concentrare pe care le puteti practica. De exemplu va puteti fixa mintea pe un obiect fizic (un pix, un pahar) si apoi sa incercat sa va pastrati in minte imaginea respectiva pentru o perioada de minimum 10 minute. Veti constata ca este foarte dificil, asadar va sfatuiesc sa incepeti usor, cu o perioada de 30 de secunde – 1 minut, marind treptat intervalul de timp.
.
Daca sunteti interesati sa aflati mai multe despre meditatie, va invit la cursurile Academiei Karanna, pe care am fondat-o impreuna cu sotul meu, Catalin Bogdan, in anul 2012 pentru a participa la unul din cursurile noastre de dezvoltare spirituala. Ne gasiti in Craiova la cabinet sau pe internet la adresa www.evolutiespirituala.ro .
.
Autor: Anca Bogdan
Instructor Karanna, Autor, Terapeut
Mai multe detalii DESPRE NOI puteti citi AICI. https://www.evolutiespirituala.ro/despre-meditatie-si-importanta-ei-in-evolutia-personala-a-individului/?feed_id=64984&_unique_id=649e88b3a02b2