medicina traditionala chineza 1

Hidratarea in medicina traditionala chineza

 

Este vara si cald. A plouat scurt si frumos.Imi place sa privesc luciul frunzelor acoperite de apa. Bate vantul si in scurt timp totul este uscat.

Da, este vara si cald. Apa se pierde repede si la fel ca frunzele, corpul uman are si el nevoie de apa.

Exista multe legende despre hidratare.

Daca este sa ma iau dupa ce apare la televizor, musai sa beau cel putin 2 litri de apa pe zi.
Daca este sa ma iau dupa ceva autori americani, musai sa beau cel putin 4 litri de apa pe zi. Hmmm, stiind ca in vezica urinara intra maxim 400 ml de lichid, la 4 litri de apa sau mai mult ajung sa-mi petrec ziua in solitudine si nu stiu daca imi convine.Ceva nu arata bine in recomandarea asta. Nu-i bai, ca vina alta si mai si.Imi amintesc de o legenda urbana, care vorbeste de o “metoda chinezeasca” de vindecare ce recomanda consumul unei galeti de apa inca de dimineata.
Sunt multe mituri atribuite medicinei traditionale chineze, asa ca este buna oricand o verificare.

Medicii chinezi considera ca stare de sanatate vine din echilibrul energiei in corp. Echilibrul energiei in corp este asigurat printre altele si de adaptarea stilului de viata la ritmul naturii, si aici ma gandesc in principal la anotimpuri si cuplul ziua-noapte.

Vara este anotimpul abundentei si al plenitudinii energiei. Aspectul Yang al energiei este viguros si se manifesta in mod natural. Este ocazia de a hrani astfel Yang-ul organismului. Asta se paote face cultivand o anume atitudine, un stil de viata si o alimentatie ok.

Mental, se recomanda o stare de liniste si destindere astfel find permis jocul liber al Qi-ului in organism. Yang-ul Qi-ului se mentine si se conserva prin somnul devreme si trezirea devreme. Ok, stiu ca e vara si tot cheful incepe de cu seara insa pe vremea taoistilor nu se inventase Vama Veche!

Revenind la vara si alimentatie, se recomanda mancare usoara si alimente racoritoare. Asta nu e greu de facut, corpul cautand in mod natural astfel de alimente. Cam greu sa consumi slanina in luna lui cuptor.

Hidratarea este cea mai mare provocare din timpul verii.

Energia apei va hrani rinichii. Energia rinichilor si conservarea lor este radacina vitalitatii organismului. Intre rinichi se afla un punct energetic foarte important, care se numeste Ming Men, altfel spus “Poarta Vitalitatii”.

Hai sa vedem ce se mai intampla prin corp si cum danseaza energia lui.
In rinichi se “conserva” 2 feluri de energie: energia dobandita si energia “mostenita”.

Energia dobandita este baza cresterii si a dezvoltarii corpului.
Energia mostenita, o avem de la nastere si permite asimilarea si consumarea a ceea ce se cheama energia dobandita.

Energia rinichilor care se reflecta in calitatea auzului, are legatura cu energia ficatului si energia plamanilor care la randul lor se reflecta in energia ochilor si a pielii.

Asadar, un dezechilibru al energiei rinichilor se va reflecta in mai multe parti ale corpului.
Un consum foarte mare de apa, va duce la “innecarea” rinichilor, va “stinge” Yang-ul lor si va deranja intregul echilibru al corpului. In plus, va taia si accesul celorlalte organe la alimentarea cu energie.

Ce ar face un copac fara radacinile lui?
Daca se consuma apa multa si in plus si foarte rece, tot ce se obtine este doar amplificarea dezechilibrului descris inainte.

Apa consumata in plus va fi depozitata in organism, pentru ca rinichii nu vor putea “procesa” tot ce au primit. Stii cum va fi mentinuta? Sub forma de celulita.

Singura metoda de care vorbesc medicii chinezi pentru eliminarea celulitei este “incalzirea si framantarea” respectiv sauna ( sau echivalentul – prin folosirea de plante si lotiuni ) si masaj voinicesc.

Cum se pot preveni cele de mai sus?

Solutia este echilibrul Yin si Yang al energiei rinichilor.

Echilibrul se mentine pur si simplu prin hidratare corespunzatoare. Asta nu se face peste noapte, si corpul are nevoie sa fie obisnuit in mod treptat cu obiceiuri mai sanatoase.

Practic, pentru nevoile unui tip obisnuit fara prea multe activitati fizice sunt suficiente 6 cani de apa, aici fiind incluse si supele ori ceaiurile si sucurile de fructe (care nu sunt diuretice ).

In China, se obisnuieste ca in timpul mesei sa se consume ceai verde sau apa calda. Pentru noi occidentalii, a bea apa calduta este cel putin ciudat. Obiceiul nu este rau si merita incercat. Este o metoda buna de a conserva Yang-ul rinichilor si de revitalizare rapida.

Cand este canicula, si transpiratia este mai abundenta sau daca se practica ceva sporturi, se inlocuieste ceea ce s-a pierdut prin consum suplimentar de lichide.

Cum stiu ca sunt deshidratat?

Buzele uscate arata ca sunt deja deshidratat.
Poti sa intrebi colegii pe care-i vezi agitati si plangadu-se de oboseala cata apa au baut. Ai sa aflii ca multi nu au baut decat o ceasca de cafea , adica au consumat un diuretic.

Cum te rehidratezi?

Bei incet apa sau ceai. Iei o gura de apa, o lasi sa umple gura, inspiri umfland pieptul apoi inghiti.
Astfel se absoarbe in mod optim si energia apei si corpul primeste uns emnal de la creier ca are apa la indemana, obtinand si o stare de comfort si relaxare.

In cazul in care nu connsumi foarte multa apa pe zi, recomandarea este sa consumi doar o jumatate de cana de apa in plus fata de cat obisnuiai inainte. Asta timp de o saptamana. Cand trece o saptamana, daca simti ca faci un effort pentru a bea aceasta apa suplimentara nu forta. Ai rabdare si lasa corpul sa se obisnuiasca. In timp, dupa saptamani si luni ai sa ajunci la un consum optim de lichide.

Desigur, prin lichide, inteleg apa, ceai de plante sau suc de fructe. Nici nu ma gandesc la ceva carbogazos.

Avantajul va fi si faptul ca arderile vor fi mai puternice cu 20% asa ca silueta va fi mai faina.
Inchei aici acest articol. Am atins in treacat si am simpificat destul de mult unele mecanisme. Te rog sa-mi spui ce informatii suplimentare doresti.

 

Sursa: www.9vieti.ro https://www.evolutiespirituala.ro/hidratarea-in-medicina-traditionala-chineza/?feed_id=21700&_unique_id=639f3b5b5c7c4