Noi sapaturi la misterioasele ruine de la Sanxingdui

Arheologii s-au lansat intr-o ampla operatiune de excavare in zona ruinelor de la Sanxingdui din sud-vestul provinciei chineze Sichuan, pentru a scoate la lumina probe ale misterioasei civilizatii care a trait acolo acum mai bine de 3.000 de ani.

Excavind 7.000 de metri patrati se spera ca se vor descoperi palate misterioase

Oficialii au spus ca operatiunile care se vor desfasura la ruinele de la Sanxingdui vor dura pina in 2010, avind in vedere ca Administratia Patrimoniului Cultural de Stat a aprobat excavarea unei suprafete de 7. 000 de metri patrati.

Se spera ca prin saparea a 700 de metri patrati in acest an probabil se vor descoperi unele palate misterioase, a unui altar, morminte aristocrate, vase de bronz si obiecte artizanale din jad.

Seful arheologilor din provincia Sichuan, Cheng Ding, a spus ca are mari sperante ca se vor elucida unele mistere, o data cu efectuarea acestor ample sapaturi in zona ruinelor.

Site-ul de la Sanxingdui este ceea ce a mai ramas din regatul Shu

Sanxingdui, care a fost mentionat printre primele 10 site-uri arheologice de importanta din China in secolul XX, a fost demult presupus ca fiind o ramasita a stravechiului regat Shu care a disparut brusc in vestul Chinei, intre 3.000 si 5.000 de ani inainte.

Comori nepretuite au fost descoperite intimplator in zona

In 1929 a fost descoperit, pentru prima data, un mare numar de obiecte vechi din jad ce contineau caracterele locale ale regatului Shu.

Unele dintre cele mai extraordinare piese au fost descoperite intimplator in 1986 in Sanxingdui, un mic orasel din Guanghan.

Muncitorii care sapau dupa argila pentru fabricarea caramizilor au dezgropat in doua incinte peste 500 de obiecte din bronz, obiecte din piatra si jad ce reprezentau capete omenesti si de animale, masti, mici figurine.

Studiile arata ca acolo s-au dezvoltat trei civilizatii diferite

Desi arheologii au facut studii ulterioare si au cautat ramasite la Sanxingdui, ei au trebuit sa faca fata tuturor nedumeririlor legate de absenta unui altar si a altor obiecte ale vechii civilizatii.

Trei civilizatii stravechi diferite care s-au dezvoltat separat ramin o enigma pentru arheologi, iar intelesul exact al prezentei bronzului si al mastilor ramine necunoscut atit pentru cercetatorii locali, cit si pentru cei straini.

Nu se stie cine a produs aceste artefacte

Descoperirile de la Sanxingdui sint extraordinare si in acelasi timp foarte enigmatice. Aici nu a fost gasit nici un text si se pare ca nu se aseamana nici unei alte culturi din lume. Analizele facute obiectelor din bronz indica faptul ca sursa materialului este similara cu cea a altor culturi descoperite in partea inferioara a riului Yangtze, dar cultura care a produs aceste artefacte ramine un mister.

Exista si ipoteza ca civilizatiile extraterestre au vizitat zona

Au existat si voci care au afirmat ca poate raspunsul la toate aceste intrebari ar putea tine de existenta unei specii de extraterestri care ar fi vizitat pamintul cu mult timp inainte.

Un raport anterior mentioneaza ca localnicii vorbesc ca ruinele au fost vizitate de un obiect zburator neidentificat (OZN) la sfirsitul anului 2000.

Sanxingdui2

Date importante din perioada Neolitica pot fi cunoscute curind

Cheng a afirmat ca spera sa rezolve, unul cite unul, misterele care dateaza de milenii aici, daca au sansa sa descopere locurile in care se gasesc palatul, altarul si mormintele.

El a mai afirmat ca un plan al misteriosului stravechi regat ar putea fi conturat daca mai multe detalii vor fi scoase la suprafata cu ocazia excavatiilor.

Sanxingdui este privit ca asezarea din China unde au fost descoperite cele mai vechi si intinse ruine ale vechii populatii Shu, care cuprind date privind ocupatiile lor inca din perioada Neolitica, acum 5.000 – 3.700 de ani in urma.

Cristina Matache