Istoria anumitor credinte si superstitii constituie unul din capitolele cele mai stranii, dar nu mai putin importante, ale istoriei spiritului uman si al evolutiei acestuia. Oricat de ciudate ar fi fost reveriile magiei si ale astrologiei, oricat de departe suntem noi acum, datorita progresului stiintelor, de ideile pe care le-au inspirat, aceste conceptii au exercitat asupra oamenilor, vreme de multe secole, si pana intr-o epoca destul de apropiata de a noastra, o influenta prea adanca si decisiva pentru a fi neglijate de cel care incearca sa delimiteze etapele intelectuale de evolutie a umanitatii.”
Francois Lenormant
Asa cum vrajile si farmecele se fac pentru a interveni pe cai magice in viata,gandurile si dorintele cuiva,silindu-l sau rugandu-l sa actioneze dupa voia altuia,desfacerile reprezinta acea arma magica cu care fiecare este liber sa se apere de agresiunea exercitata asupra sa in diferite moduri si cu diverse scopuri.
PENTAGRAMA – Emblema orasului antic URUK |
Cele mai vechi formule si incantatii oculte au fost descoperite atat in Vedele indiene, cat si pe zidurile primelor piramide din Egipt. Preotii zoroastrieni au descoperit si introdus in ritualurile stiintei magiei de mai tarziu, elementele de baza ale acestei indeletniciri neconventionale. „Stalpii”magiei si vrajitoriei au fost consolidati prin retetele formulelor magice, obiectelor rituale, simbolurilor si sigiliilor de nelipsit atunci cand este invocat sau evocat un spirit si nu in ultimului rand prin prezenta protectoare a cercului magic care prin rolul sau de protectie, ofera adapost magicianului care invoca spiritele periculoase.
Piramida – vortex energetic |
Practicile magice si vrajitoresti s-au diversificat odata cu evolutia civilizatiilor si populatiilor umane. In functie de schimburile culturale, zonele geografice si traditile istorico-religioase, absolut toate popoarele lumii au avut, si unele inca mai au traditii oculte, in cadrul carora vrajitoria detine primul loc. Situatia in sine a fost favorizata de credintele stravechi conform carora oamenii predestinati din nastere sau initiati de un mag veritabil, ajung in cele din urma sa influenteze sortii potrivnici printr-o serie de rugaciuni, sacrificii si invocatii. In acest amalgam exista si un important element etnic, unele popoare avand o karma colectiva care le face mai predispuse tehnicilor de magie. Astfel exista magie cu specific national sau religios, cum este de exemplu, magia tiganeasca, magia rusa, magia hindusa, magia islamica, magia evreiasca.
D-ZEU UNUL |
Aici intervine un aspect deosebit de interesant deoarece cele trei mari religii monoteiste interzic practicile vrajitoresti si condamna sever orice forma de vrajitorie. In ciuda reprimarilor oficiale, o mare parte a tehnicilor si metodelor de magie si vrajitorie au supravietuit pana in zilele noastre. Perioada Antichitatii abunda in relatari cu privire la practicile magice care faceau pe atunci parte din cotidian. Nici macar prigoanele si campaniile intreprinse de Biserica Catolica in decursul anilor intunecati ai Evului Mediu, nu au reusit sa suprime definitiv fascinatia oamenilor pentru vrajitorie.
Substratul magiei europene medievale consta in mostenirea magico-religioasa ramasa de la grecii antici, romani si celti. Un moment de maxima cotitura care a schimbat pentru totdeauna stiinta magiei, s-a produs spre finele secolului al XIII-lea.Atunci, cabalistii evrei au intrat pentru prima oara in contact direct cu ocultistii europeni, impartasindu-le celor din urma multe taine care s-au adaugat cunostintelor trasmise inca din perioada Egiptului faraonilor, via Grecia si Roma Antica. Din melanjul periculos „clocit” in atelierele ascunse ale magilor, au luat nastere primele manuale practice de magie, temutele grimoire, cunoscute si in Tarile Romane sub denumire de gromovnice. Aceste adevarate tratate de demonologie si angelism avertizeaza in fiecare pagina asupra pericolului cate il pandeste pe orice profan indejuns de nechibzuit incat sa foloseasca formulele si schemele ascuse in paginile lor.
ANKH – Cheia vietii la egipteni – simbol de protectie |
Vrajile, adica ritualurile prin care viata si vointa oamenilor ajung precum o coca moale in mainile vrajitorului, sunt foarte puternice, si nu se poate scapa usor din influenta lor. Ori cat de imposibil ar parea acum in plina epoca tehnologica, vrajile pot inca desparti doi tineri care se iubesc, pot destrama cea mai solida casnicie, pot lua somnul si linistea copiilor, pot trimite boli si nenorociri, si in ultima instanta pot chiar ucide…vrajile nu sunt afectate de trecerea timpului!
AUM – Muzica Sferelor – Creatia |
Preoteasa – Templu |
Zei
Nun, zeul apelor
- Ammon, zeu al soarelui
- Amon-Ra, Tatăl și Regele Zeilor, nu este tot una cu Ra, nu din toate punctele de vedere
- Anubis, Zeul Ținutului Sfânt, zeul ce ghida spiritele morților în lumea de dincolo
- Apis, zeu al fecundității, reprezentat printr-un taur alb cu pete negre
- Apophis, zeul-șarpe, Apep sau Distrugătorul, era spiritul antic al răului și distrugerii
- Atum, zeul creator, imaginea sa asociată cu leul, taurul, șopârla, șarpele sau scarabeul
- Bastet, zeița lunii și a fecundității, o femeie cu cap de leoaică sau de pisică
- Bes, ocrotitorul familiilor și al oamenilor contra duhurilor rele și animalelor primejdioase
- Behem, Unul dintre slujitorii lui Seth. imaginea sa asociată era rinocerul.
- Geb, un zeu antropomorf, personificând Pământul
- Hapi,era unul din cei patru fii ai lui Horus protector al tronului lui Osiris pe lumea cealaltă
- Hathor, zeița dragostei, a familiilor și a recoltelor
- Heket, zeița-broască a nașterii, a creației și a fertilității
- Hnum, divinitate primordială, creatorul zeilor, a făurit și omul pe o roată de olărit
- Horus, zeu protector al Egiptului, este reprezentat cu cap de șoim,
- Imhotep, om zeificat, arhitect regal, a construit prima piramidă (în trepte)
- Isis, zeița magiei și a vieții, a căsătoriei
- Maat, zeița adevărului, a dreptății și a armoniei cosmice
- Min, zeul fertilității masculine, protector al minelor și al agriculturii
- Neith, zeița creatoare a lumii, mama zeului soare
- Nekhbet, zeița ocrotitoare a orașului Nekheb (și a întregului Egipt de Sus)
- Nephthys, zeița protectoare a morților
- Nun, zeul apelor
- Nut, zeița cerului
- Osiris, zeul vieții de apoi, al lumii de dincolo și al morților
- Ptah, patronul spiritual al meșteșugarilor, zeu creator, treptat devine o zeitate funerară
- Ra, personificarea soarelui, cel mai puternic din toți zeii
- Sehmet, zeița leoaică, luptătoare, protectoare a faraonului, creatoarea deșertului
- Seth, zeu malefic, stăpân al deșertului, reprezentat cu trup de ogar
- Sobek, zeul apelor, al inundațiilor, cel care irigă câmpurile, al fertilității
- Shu, zeu al aerului și al răsăritului
- Tefnut, zeița umezelii și a aerului cald și umed
- Thot, zeu al cifrelor, inventator al scrisului, reprezentat ca un bărbat cu cap de ibis sau de babuin