flower of life 2

Stravechea harta chineza a Africii si primii exploratori

 

Recenta dezvaluire in Africa de Sud a copiei vechii harti chineze care schiteaza exact conturul Africii a ridicat numeroase intrebari asupra identitatii primilor exploratori ai continentului african.


Harta dateaza din perioada imperiului Ming


La o expozitie unde erau prezentate harti vechi ale Africii, sculpturi si picturi traditionale s-a afirmat ca este timpul ca locuitorii de acolo sa iasa in afara granitelor culturale impuse si sa incerce sa-si gaseasca identitatea.


Complicata harta numita Da Ming Yi Tu dateaza din perioada marelui imperiu Ming, adica cu mult inainte de secolul al XIV-lea, cind primii europeni au calatorit in Africa.


Nilul, muntii din sud si lacurile sint bine reprezentate


Printre binecunoscutele elemente caracteristice ale hartii se distinge traseul Nilului si sirul de munti din sudul Africii, Drakensberg.


Harta prezinta si un lac mare ce acopera aproape o jumatate de continent. Cercetatorii sugereaza ca s-ar fi putut ca harta sa fie trasata avind la baza o legenda araba care incepe asa: Mai departe, la sudul desertului Sahara este un lac mare, ce intrece in dimensiuni Marea Caspica. Se stie ca, acum, cel mai mare lac din Africa, lacul Victoria, reprezinta de fapt doar o cincime din Marea Caspica.


Harta este din matase si numele locurilor sint scrise intr-o limba moarta


Un cercetator local, Henry Baill, afirma ca privirile celor mai buni specialisti in domeniu sint indreptate asupra descifrarii enigmelor ridicate de aceasta harta, dar ca inca nu s-a tras nici o concluzie. Pina cind vom reusi sa aflam mai multe date nu vom face speculatii – a spus el.


Originalul hartii se afla la Beijing, unde a fost bine impachetat, sigilat si depozitat intr-o incinta bine inchisa pina la caderea ultimului imparat in 1924. In tot acest timp, mai putin de 20 de oameni au avut acces la ea.


Reproducerea manuala a hartii pe matase are aproape 4 metri inaltime, iar numele locurilor sint scrise in special in manchu, o limba moarta acum, si de aceea trebuie sa fie traduse.


Scrieri despre Africa au aparut in China inca din secolul I


Karla Harold, o cercetatoare ce lucreaza in cadrul departamentului de studii istorice si arheologice la Universitatea din Pretoria, a spus ca inca din prima parte a secolului I au fost gasite in China scrieri care mentionau locuri din Africa.


In mod cert, ei aveau posibilitatea sa calatoreasca, a spus ea. Nu exista prea multe dovezi care sa certifice acest lucru, dar cercetarile nu s-au incheiat inca.


Harold spune ca pe vremea aceea chinezii cautau popoare care sa plateasca tribut imparatului, nu cu care sa faca negot, si de aceea nu a vrut sa se fixeze acolo sau sa plece lasind in urma ceva din civilizatia lor, asa cum a fost cazul europenilor.


Cercetatoarea mai afirma ca este foarte greu sa gasesti probe in sprijinul afirmatiei ca reprezentanti ai populatiei chineze au fost in Africa, pentru ca nu vom putea gasi ramasite umane aici deoarece chinezii isi iau cadavrele inapoi la paminturile stramosilor lor.


In Africa au fost descoperite resturi ceramice si picturi chineze


Henry Baill spune insa ca exista unele evidente in Africa de Sud care pot sugera faptul ca navigatorii chinezi au calatorit in jurul Africii cu mult timp inainte ca Bartolomeu Dias sa ajunga la Capul Bunei Sperante in 1488.


In nordul Africii de Sud a fost descoperita ceramica chineza ce dateaza dinainte de secolul al XII-lea si mai sint acolo si niste sculpturi pictate ce prezinta clar caracteristici chinezesti, a mai spus Baill.


Amiralul chinez Zheng He a navigat in jurul pamintului inaintea lui Magellan


Un cercetator amator englez, de profesie inginer pe un submarin, argumenteaza intr-un articol ca amiralul chinez Zheng He a navigat in jurul globului pamintesc intre anii 1421-1423, cu 100 de ani inaintea echipajului portughez condus de Magellan.


Zheng He, un eunuc care a calatorit cu nu mai putin de 300 de nave, cea mai mare avind la bord 1.000 de oameni, este stiut de mult ca a vizitat Asia, India, Somalia, de unde a adus la intoarcere girafe si lei.


Istoria veche chineza mentioneaza, de asemenea, nume ca Franca (Franta si Portugalia) si Olanda – descriind olandezii ca fiind niste oameni cu parul rosu si barba.


Pentru a se intilni cu ei, Zheng He ar fi trebuit sa navigheze in jurul partii de sud a Africii.


Harta a fost realizata inainte de nasterea amiralului


A fost pentru prima data cind o copie a hartii a fost aratata in afara Chinei. Originalul se presupune ca a fost realizat chiar mai devreme de 1320, cind se crede ca a fost distrus, pentru ca alte copii mai complete sa-i ia locul.


Dar, ceea ce face ca misterul sa se adinceasca, este faptul ca harta a fost realizata inainte de nasterea lui Zheng He care a trait intre 1371-1435.


Si toate acestea in timp ce hartile europene aparute ulterior, expuse acum in Africa de Sud, ilustreaza in interiorul continentului, acolo unde datele lipseau, dragoni, serpi uriasi si monstri infioratori.


Cristea Mateescu